Through The Chimney

Plantation Jamaica

Bailey’s Chocolat Luxe

Laphroigh, 10y

Apelsin- och kardemummabitters

Apelsinskal.

Det är natten före julafton, och jultomten är ute på sin traditionella runda för att lämna julklappar under granen. Just i denna stund står tomten på ett hustak och förbereder sig för att glida ner genom skorstenen. Han kliver ner, men halvvägs genom skorstenen fastnar han en aning. Skorstenen är fortfarande varm från tidigare eldning, och den rökiga luften får nästan tomten att hosta. Plötsligt kommer han lös, och glider ut genom den öppna spisen. Väl inne i huset känner han hur doften av bakverk som hör julen till fyller rummet. Med ett leende på läpparna lämnar jultomten årets gåvor, och klättrar sedan upp genom skorstenen.

Mexican Santa

Bruxo Mezcal

Campari

Ancho Reyes chililikör

Passionsfrukt

Limejuice

Kokossockerlag

Agavenektar

Valnöts-, kardemumma- och kakaobitters.

Ett fenomen i Sverige under juletider är att familjer tar sitt pick och pack och åker till varmare breddgrader. Inte helt orimligt, med tanke på den kyliga tillvaro som Luleå är känd för. Varför inte då istället dricka en trevlig cocktail som påminner om detta tropiska klimat, så att man kan stanna i Luleå?

Mexican Santa är en precis sådan, som ändå spelar på några typiskt juliga smaker såsom valnöt, kardemumma, och choklad. För mig symboliserar den även en rationalisering av en fin tanke, det vill säga jultomten. Det är en omöjlighet att det enbart skulle finnas en tomte till hela världen, så jag utgår därmed från att alla länder har sin egen. Varje tomte fungerar som en stereotyp för det land den representerar, vilket även gäller för den mexikanske. Självklart uppskattas en god tequila, men han föredrar en rivig mezcal. Chili och agave är även de lika självklara. Jag tänkte avsluta med ett litet gåvotips som fungerar som julklapp men även andra tider om året: Gör din egen likör! Det kräver inte mycket tid eller energi, och resultatet är en hemgjord gåva som uppskattas av de flesta.

Gör så här:

Koka sockerlag (lika delar socker och vatten), och prova använd andra sorters socker än bara vitt. Jag har exempelvis använt mycket råsocker nu i vinter.

Smaksätt därefter sockerlagen med valfri smaksättning, under vinterhalvåret är nötter väldigt användbart. Jag kan även rekommendera vanilj, kakao, kaffe och kanel.

Låt smaksättarna ligga i sockerlagen i en burk eller dylikt, och försök att skaka om dagligen.

När sockerlagen fått önskad smak, tillsätt den spritsort du vill basera din likör på och kanske mer av de smaksättare du tidigare använt.

Fortsätt att låta det dra i några dagar till, tills du anser att likören har den smak du vill ha.

Sila sedan bort alla oönskade småbitar genom ett kaffefilter, och tappa upp på flaska.

Kommentera