Vore det inte för den fikasugna hertiginnan av Bedford hade vi inte känt till Afternoon tea som det koncept som idag spridit sig världen över. Under 1800-talets mitt blev det en allt vanligare social tillställning bland adeln att ses över en kopp te, scones, bakverk och kakor. Afternoon Tea är mycket mer än en vanlig fikastund. Tepåsen och kanelbullen som tillhör snabbfikat är här utbytt mot exklusiva teer, småkakor som trängs på våningskakfat, nybakta scones med täcke av marmelad eller lemon curd. Lika viktigt är estetiken som den faktiska smakupplevelsen.

Afternoon Tea i Sverige
Afternoon Tea förtärs, precis som namnet avslöjar, under eftermiddagen, vanligtvis någonstans mellan klockan 14-18, och har idag tagit sig in i den svenska matkulturen. En matigare fika efter jobbet eller en avkopplande stund med vännerna en helgeftermiddag är ett ypperligt tillfälle att avnjuta denna engelska tradition. Precis som på många platser världen över har även middagstiden för många här i Sverige förskjutits från eftermiddag till kväll. Att hungern gör sig påmind in emellan lunch och middag, precis som för hertiginnan Anna av Bedford, har många hotell, caféer och tehus tagit i beaktning. Allt vanligare har det blivit att erbjuda sina kunder denna kulinariska eftermiddagspaus.

På Thoresta Herrgård bakar man sitt eget färska bröd i bageriet, tillsammans med en kopp te och den charmiga miljön är det som gjort för att få en annorlunda paus under konferensen.

Teer

Efter vatten är te den vanligaste drycken världen över. Och utbudet av te är stort och växande. Enligt den engelska te-ritualen väljer man som oftast fylliga och bittra teer som är anpassade att drickas med mjölk och som turist ska man inte vänta sig annat än att just bli serverad ett klassiskt ”engelskt” te där tilltuggen perfekt möter teets smaker. Även om det enligt den engelska traditionen är vanligast att förtära en kopp svart te med en skvätt mjölk har man i Sverige valt att erbjuda sina kunder valmöjligheter där gröna-, röda- och örtteer är lika accepterade i tekannan.

Tilltuggen
Traditionellt används kakfat i flera våningar när det ska avnjutas te och tilltugg under denna matiga fikastund. Man börjar uppifrån och äter sig neråt. På översta fatet finne man scones, på mittenfatet snittar och andra aptitretare och längst ner ligger småkakorna.

 

Kommentera