Den tyska producenten Jakob Jung är mest kända för sin Riesling, som jag tror att vi skrivit om här tidigare (om inte så kommer vi snart att göra det). Men idag fick vi lära oss att de också tillverkar en alldeles utmärkt Spätburgunder, eller Pinot Noir som druvan är känd som utanför de tysktalande länderna.
Kanske något mer smakrikt än de typiska bourgognerna är detta ändå ett fantastiskt elegant vin med hög njutbarhet bara för sig själv eller tillsammans med i princip all mat, förutom kanske de allra mest maffiga grytorna eller viltkött. Tack vare en felleverans har Bar CG lyckats få tag i inte mindre än åtta flaskor av detta rödvin som annars är rätt sällsynt att se utanför Tyskland, där man uppenbarligen vet värdet i att lägga vantarna på de bästa vinerna själva. På hemmamarknaden kostar Jakob Jung Michelmark Spätburgunder inte mycket mer än hundringen, men då tillkommer ju resan. Passa på att köpa den på Bar CG i Luleå för ungefär samma pris per glas innan alla flaskorna är slut, vi öppnade två ikväll.

Det finns skumpa och så finns det skumpa. Och så finns det Champagne.
Det här är en utomordentligt trevlig sådan, med exakt lagom syra, brödighet och friskhet för att passa bra som aperitif eller till en lättare maträtt. Även om det här presenteras som en ”instegsskumpa” för producenten Gonet-Médeville så är det ett riktigt bra vin, antagligen tack vare att de bara tar druvor från Premier Cru-områden, i detta fall utanför Epernay. Paret Julie och Xavier Gonet-Médeville har ett bra ursprung med lång erfarenhet av viner vilket vi tycker märks. Minus för den hemska webbplatsen, men bra ”bang for the buck” som vi brukar säga.

Monastrell är på spanska samma druva som den franska Mourvèdre. Men mycket mer okänd – i alla fall för oss.
Och syyyyykt bra vin säger vi. Här i en härlig blend med Garnacha och en retroinspirerad Flashlogga på etiketten. Spaniens två vanligaste druvor i samma vin men ändå väldigt otypiskt för en spanjor! Eller så beror det på att vi har smakat andra viner (och drinkar) tidigare ikväll…? Drog i alla fall hem en låda till Bolaget. För ofattbara 99 spänn flaskan. WTF?!

”Tous Ensemble” som på franska betyder ”alla tillsammans” är Copains viner gjorda på druvor från flera vingårdar som man blandar ihop för att få en jämnare och bättre kvalitet och såklart en större produktion. Från inte mindre än upp till 11 vingårdar i Anderson Valley drygt två timmar norr om San Fran kommer dessa Pinot Noir-druvor som ger oss ett fruktigt, elegant och riktigt angenämt men inte helt minnesvärt vin, den långa eftersmaken till trots. Någonstans på mittenskalan av de Pinoter som vi smakat och lärt oss att älska.

Kurt Angerer är ett namn som kommer att sätta sig på hjärnan, kanske för att vi drar paralleller till Kurt Olsson och Angered? Hur som helst är det en av Österrikes mer berömda vinmakare, och här har vi hans version av Österrikes mest odlade druva – zweigelt. Såklart har vi inte hört talas om den tidigare…
Som många andra viner från Österrike så hittar inte särskilt många exemplar ut utanför landets gränser. Kanske eftersom det här (också) är ett riktigt bra vin, fast det är det klart billigaste som Kurt Angerer producerar. Medan deras Pinot går på runt 250 kronor flaskan så kan man köpa Zweigelt Barrique för modesta 85 kr. I Österrike that is. Här i Sverige får du inte tag i det utan särskilda kontakter och räkna då med att få slanta upp ett par hundra per flaska. Vi var inte helt övertygade om att det var helt värt priset men hoppas att kunna ge det en andra chans framöver, och framför allt att få möjligheten att prova på fler av Kurt Angerers viner.

Blaufränkisch är en annan rätt okänd druva som främst odlas i Österrike. Faktiskt en av ”föräldrarna” till Zweigeld som vi provade ganska nyss.
Det här är ett rätt kryddigt vin med mycket smak av mörka bär och det känns rätt komplext och mycket, mycket angenämt! Inte olikt många franska eller norditalienska viner.
Producenten Rouschal & Wetzer är en av de få i hela regionen Leithaberg i Burgenland som överhuvudtaget inte finns på Internet, så det är svårt att berätta allt för mycket om dem, men det känns som ett bra, välgjort vin. Peter Wetzer är den ena parten i duon och han har i alla fall ett bra rykte från sin produktion i Ungern som har etiketter med samma kalligrafiska tema. Kanske måste vi resa till Österrike för att få veta mer?

Kommentera