Vin och vinprovning är en spännande värld av smak- och luktupplevelser. Ett intresse som delas av vännerna David och Henrik, som i årsskiftet bestämde sig för att göra en gedigen turné genom land och rike för att prova diverse drycker. Närmare bestämt 100 viner skall testas under 2016. Vi kommer allt eftersom avsmakningen har ägt rum att uppdatera vinerna här på siten med en följande recension.

Ännu en lysande Pinot Noir från nya världen – Logan Weemala 2013. Denna gång Australien, vår första om vi inte har helt fel? Precis lika bra som många amerikanska kusiner, med en härligt elegant fruktsmak men långt ifrån blaskigt. Tillsammans med en underbar pizza med goda ostar och charkisar var detta kvällens vinnare på Bar Cg. Just den här 2015 års variant hittar man faktiskt också i Systemets beställningssortiment för helt klart prisvärda 149 kr. Lätt identifierbar tack vare talgoxen (?) på etiketten.

På fantastiska Miss Voon i Stockholm hittar man denna minst lika fantastiska amerikanska Pinot Noir från Sonoma/Carneros/Napa Valley, strax norr om San Francisco, Kalifornien, USA. Mycket koncentrerad och lite kryddig smak, och iögonenfallande mörk för en Pinot Noir. Passar alldeles utmärkt till den asiatiskt inspirerade maten på Miss Voon, men säkert också till mycket annat. Den stod inte med på vinlistan men tveka inte för att fråga efter Educated Guess om du har vägarna förbi och inte skräms av att få lägga ut cirka 200 kr/glas. Grym etikett också!

Det finns prosecco, cava och champagne. Och så finns det champagne-oh-my-god! Det här är en sån, en av de bättre champagner som jag druckit, särskilt tillsammans med en välsmakande råbiff. Många champagner tillverkas av någon eller flera av de tre vanligaste druvorna; Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier – de står för 99,9% av skörden i Champagne. Men här är en variant – Complantée – som innehåller samtliga sju godkända druvsorter. Förutom de tre nämnda även Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier och Arbanne. Guldfärgat utseende och en fantastiskt komplex och rund smak gör att Pascal Agraparts ”Champagne Complantée” går rakt upp på tio-i-topp här på 100wines. Synd att vi bara hade råd med en flaska. Och att bilden blev så dålig.

Årets husskumpa på Hemma Gastronomi serveras precis som förra året i stora Magnumbuteljer men har i år inte svenskt påbrå. Istället för utmärkta Hatt et Söner har man plockat in lika utsökta Pierre Peters Blanc de Blancs, vilket som ni kanske vet betyder 100 % Chardonnay. I magnumflaskan är allt från årgång 2011, medan den mindre varianten är en blandning, som ju är vanligt i Champagne. Krispigheten och den långa eftersmaken i denna fina Champagne kommer vi garanterat att försöka få njuta av fler gånger i sommar. Kanske efter en av de fantastiska burgare som de serverar här på onsdagar.

Som ett lunchvin till en Biff Rydberg var den här rätt enkla Chiantin en bra rekommendation när Pinoten var slut. Namnet betyder visst ”liten kvinnlig åsna” vilket verkligen inte har något med vinet att göra, som är en blend av Sangiovese, Malvasia Nera och Colorino. Smakar gott och är lite kryddigt i början men dör ganska fort i munnen (och antagligen minnet).

Domaine Pellé Le Carroir 2013.

Bra fräscha citrustoner och en lång, syrlig eftersmak i detta goda men lite intetsägande franska vita vin som vi drack till en krämig Brie med fikon, pumpakärnor och lite honung. Någon som vet hur man på bästa sätt öppnar folieringen på korken när det är i en vax/plastvariant? Många smulor blev det och enligt kunskapen på nätet mest en ”frän grej”…

”Le Carroir” kommer från den lilla byn Morogues i kommunen Menetou-Salon rakt söder om Paris, i de allra östraste delarna av det som på vinspråk heter Loire. Ett bra vin, men för 199 kr på nätet kanske lite överprisat trots allt.

Château Pierrail 2013.

Denna franska vita Bordeaux är baserad på Sauvignon Blanc och den ovanligare Sauvignon Gris, en rosaaktig klon från Sav Blanc – en druva som man bara hittar i Frankrike och Chile – samt 15% Semillon (vilket inte framgår av etiketten). I jämförelse med Le Carroir som vi nyss smakade är detta en mer klassisk Sauvignon Blanc och vi upplever den som ung, frisk men inte helt välsmakande när vi prövar den stand-alone. Har dock potential att bli klart bättre till maten. En vinsajt skriver att Semillon bidrar med lite fetma till det annars rakt av fräscha vinet som endast är lagrat på ståltankar. Vi kan hålla med. Fruktigt och fräscht avslut om än lite besk bismak, vilket vi börjar lära oss är rätt typiskt för Sauvignon Blanc. 139 kr/flaska på Winefinder.se

”Barda” från Bodega Chakra i Argentina är en spännande Pinot, lite mer kryddig än vad vi är vana vid. Den förra flaskan var dock mycket mer fruktig och bärig vilket gör att vi inte är helt säkra på vad som är ”rätt” smak för det här vinet.
Möter upp mat och efterrätt på ett bra sätt och vi dricker gärna igen. Vingården i södra Argentina har funnit sedan 1932 men det är först sedan 2005 som man odlar #pinotnoir. Fortsätt med det! Synd på fotbollen.

Kommentera